Java Ekosistemi Ocak Ayı Notları(2024)

Nesrin Asan
2 min readFeb 7, 2024

--

Photo by Ross Findon on Unsplash

2024 yılı Java için 2025 yılına güzel bir hazırlık yılı olacak diyebiliriz. OpenJDK topluluğundaki son gelişmelere bakarak bu kanıya varıyorum. Ki kendileri de aslında bu durumu destekleyici söylemlerde bulunuyor.

2024 yılı java ve framework’lerinin odak noktasında 2 konu görünüyor. Birincisi microservis kullanımı, artan cloud maliyetleri sebebiyle warmup, startup, memoy footprint improvmentlarının bolca olacağı çalışmalar. Diğer ise Yapay zeka gelişmelerini takip etmeye yönelik gelişmeler, Javanın geleneksel olmayan programlama modelleriyle entegrasyonunu genişletmeyi amaçlayan çalışmalar şeklinde olacak.

Bu projelerin çoğuna yakın zamanlarda başlandı. Bir çoğunun gelişmeleri hala devam ediyor. 2024 yılında bu yeniliklere dair somut verileri pek göremeyeceğiz muhtemelen. yani 2024 yılı aslında 2025 yılına bir hazırlık yılı olacak diyebilirim.

OpenJDK community’sinin ve Spring’in 2024 yılında yoğun çalışmayı planladığı projelerin listesi şu şekilde: Project Babylon, Project Panama, Project Leyden, Spring AI, Spring Modulith, Project Lilliput gibi projeler 2024 yılının odağında olacak.

Bu ay içerisinde Spring Boot 3.2.2 ve Spring. Boot 3.3.0 M1 versionu yayınlandı. Bu versiyonlarda virtual thread, security ve observability improvment’ları mevcut.

Spring Framework ve Java, düzenli olarak her 6 ayda bir yeni sürümler yayınlama politikası izliyor. Bu, geliştiricilere düzenli olarak güncellemeler ve yenilikler sunarak, framework’ü sürekli güncel ve yenilikçi tutma amacını taşıyor. Bu gelişmelerin bir çoğu biz geliştiricilerden soyutlanarak frameworkler üzerinde yapılıyor zaten. Ancak Java’nın syntax’ında da büyük gelişmeler yaşanıyor. Bu nedenle artık eskisi gibi bir sürümde uzun yıllar kalmak çokta sağlıklı olmayacak. Başka bir sebep söylemem gerekirse hala eski versiyonlarla çalışan Java geliştiricileri bir süre sonra bir iş değişikliği sonucu başladıkları yeni işlerde karşılaşacakları birçok yenilik karşısında canları sıkılabilir. o yüzden diyoruz ki seven sevdiği projeyi java8'den kurtarsın :)

Ocak ayındaki gelişmelerden dikkat çekici olan biri de şu şekilde; Decodable’da Senior Staff Software Engineer olarak çalışan Gunnar Morling Java Topluluğu için The One Billion Row Challenge’ı (1BRC) başlattı. Devam eden bu mücadele Ocak ayının sonuna kadar sürecek ve bir milyar satırı en hızlı şekilde işleyen Java kodunu bulmayı hedefliyor. Şimdiye kadar podyumda, işlemi 1,7 saniyenin altında bitiren algoritmalar bulunuyordu.Bu challenge’ı takip etmek ve katkıda bulunmak isterseniz linkini buraya bırakıyorum.

Bunlara ek olarak yapay zeka tarafında da bu hafta eklemek istediğim bir iki not var. ChatGPT prompt engineering guide yayınladı. Bu guide’da verilen taktikleri kullanarak GPT’mizi artık daha etkin kullanabiliriz. Benim gibi bir tarafdan gpt API kullanarak denemeler yapanlar için çok güzel bir kaynak oldu.bu linkten incelemenizi tavsiye ederim.

Aynı zamanda Gemini’ı da denemek isteyenler için şuraya linkini bırakıyorum.

Bu ay Hugging Face ve Google Cloud, Açık Yapay Zeka Girişimi İçin İşbirliğini Duyurdu. 2024 yılı yapay zeka alanında da heyecan verici geliştirmeler olacağını gösteriyor.

Ocak ayı özetim bu şekilde. Tüm bu konular ve daha fazlasını JUG ISTANBUL podcast yayınlarımızda konuşuyoruz.

Bug’sız günler :)

--

--